Leerlingenzorg
BSOT
Voor ondersteuning van individuele leerlingen en/of gezinnen is het BSOT ingericht. Hierbij werken de school, Buurtteams, het Samenwerkingsverband en de GGD samen om problemen te voorkomen en leerlingen te begeleiden en desgewenst te verwijzen naar de reguliere hulp. Wanneer uw kind/gezin tijdens een bijeenkomst van dit team wordt besproken zal vooraf aan u toestemming worden gevraagd. Ouders worden uitgenodigd om aan de BSOT-bespreking deel te nemen. Samen met u wordt bekeken op welke manier hulp kan worden geboden.
De ondersteuningsstructuur van het Brede School Ondersteuningsteams (BSOT)gaat uit:
- van een multidisciplinaire ondersteuning t.b.v. kinderen, ouders en school
- van Passend onderwijs en Transities Jeugdzorg/AWBZ,handelingsgericht werken en handelingsgericht arrangeren: in iedere school een BSOT
- dat ouders onderdeel zijn van het proces.
- dat leerkracht en medewerkers van de bij de school betrokken kernpartners kunnen worden uitgenodigd voor overleg binnen deze teams.
- dat ouders altijd voor besprekingen uitgenodigd worden.
- dat er wordt gestreefd naar een integrale aanpak.
Buurtteams
Op de basisschool leren kinderen in een vaste structuur en in een vast ritme van de school. Sommige kinderen vinden dat moeilijk. Dan wil de school iets wat een kind niet wil of kan, of andersom. Het helpt om dan te kijken hoe dat komt en wat er anders kan. Wij, het buurtteam werkt op de basisschool. Wij kunnen met het kind, de school en ouder(s) meekijken. We helpen bijvoorbeeld bij pesten, faalangst, onzekerheid, moeilijk leren, of gedragsproblemen.
MULTIsignaal
Soms heeft een kind, een jongere of een gezin om verschillende redenen extra ondersteuning nodig. Op dat moment zijn er vaak verschillende professionals die hulp bieden. Zij willen allemaal het beste voor het kind of de jongere. Net zoals de ouders of jongere zelf. Daarom is het belangrijk dat alle instanties die met deze kinderen en jongeren (tot 23 jaar) werken elkaar goed kennen en samenwerken. Deze instanties vinden elkaar in MULTIsignaal. MULTIsignaal is een digitaal systeem. Wanneer gebruiken wij MULTIsignaal? Op onze school is, naast de intern begeleider, een schoolmaatschappelijk werker beschikbaar om leerlingen en hun ouders/verzorgers te ondersteunen. Wanneer wij zorg bieden aan een leerling, gebruiken wij MULTIsignaal. 20 Is uw kind jonger dan 16 jaar? Dan vertelt de professional u dat uw kind in MULTIsignaal komt te staan. Is uw kind ouder dan 16 jaar? Dan informeert de professional alleen uw kind over MULTIsignaal. Welke voordelen heeft MULTIsignaal? MULTIsignaal zorgt ervoor dat professionals met elkaar in contact komen. In het systeem geven zij aan dat ze de zorg- of dienstverlening starten. Daarna kunnen zij zien wie er mogelijk al betrokken zijn bij een kind, jongere of gezin. De professionals overleggen dan met de ouders, de jongere en met elkaar over de beste aanpak. Zo zorgen ze er voor dat er geen onnodig grote problemen komen. Voor het uitwisselen van informatie vraagt de professional de ouders of de jongere om toestemming. In MULTIsignaal staat niet waarom de professional betrokken is. Meer weten? Op de website van GGD Gelderland-Zuid staat de folder ‘MULTIsignaal voor jongeren en ouders’. Hier staat ook een filmpje met uitleg over de Verwijsindex.
Klik hier voor de verwijsindex Nijmegen